Evaluatori autorizati UNEAR-ANEVAR

JOI 12 IANUARIE 2012
Evaluarile se utilizeaza pe larg iar pietele financiare , imobiliare si alte piete se bazeaza pe acestea , pentru includerea in situatiile financiare, pentru conformarea la reglementari sau pentru sprijinirea activitatii de creditare sau de tranzactionare.In Romania activitatea de evaluare este in prezent reglementata de UNEAR-Uniunea Nationala a Evaluatorilor din Romania din care face parte ANEVAR - Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania. Doar rapoartele de evaluare intocmite de experti evaluatori autorizati UNEAR pot fi luate in considerare potrivit prevederilor legale.
Conform Standardelor Internationale de Evaluare metodele de evaluare sunt in numar de trei si anume :
- Metoda Comparatiei Directe - care presupune o piata ce tranzactioneaza  proprietati similare cu cea evaluatata
- Metoda Costurilor  - prin estimarea valorii unui substitut nou al proprietatii de evaluat , fiind folosita mai ales la proprietati noi sau relativ noi.
- Metoda Randamentului - aici se considera proprietatea evaluata ca fiind generatoare de venituri esentiala fiind capacitatea de a aduce profit , aceasta influentand valoarea proprietatii de evaluat.
In functie de situatie si de experienta detinuta de expertii evaluatori autorizati care intocmesc raportul de evaluare se folosesc in principiu 2 metode  din care expertii evaluatori selecteaza  valoarea in functie de specificitatea proprietatii si a conditiilor de piata.
Pregatirea , profesionalismul si experienta evaluatorilor  sunt esentiale pentru ca raportul de evaluare sa respecte Standardele Internationale de Evaluare si sa fie si  util destinatarului raportului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu